Itsehoitotuotteet

Itsehoitotuotteita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Ne on tarkoitettu lievien ja tilapäisten oireiden hoitoon. Jos oireet eivät helpota, on syytä hakeutua lääkäriin.

Itsehoitolääkkeet

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää, saako lääkettä myydä ilman reseptiä vai reseptillä. Itsehoitolääkkeitä on yleensä käytetty pitkään ja turvallisesti suurten potilasmäärien hoitoon. Monet itsehoitolääkkeet ovat aikaisemmin olleet reseptillä saatavia lääkkeitä.

Kysy itsehoitolääkkeistä

Kysy itsehoitoon neuvoa apteekista. Opastamme sopivan itsehoitolääkkeen valinnassa ja käytössä. Neuvomme myös, jos oireiden perusteella olisi parasta hakeutua lääkäriin.

Rohdosvalmisteet

Rohdosvalmisteet ovat perinteisesti lääkkeen lailla käytettyjä tuotteita. Rohdosvalmisteiden vaikuttavat aineet ovat peräisin kasvi- tai eläinkunnasta, bakteereista tai kivennäisaineista. Rohdosvalmisteet ovat lääkelain alaisia tuotteita.

Lääkelaitos määrittelee lääkkeiksi katsottavat rohdokset. Tällaisille rohdoksia sisältäville tuotteille on haettava myyntilupa, aivan kuten lääkkeillekin.

Ravintolisät

Ravintolisät sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita tai jotain muuta sellaista ainetta, jolla on terveyttä edistävä vaikutus. Niitä ei ole tarkoitettu sairauksien hoitoon, eikä niille ole luvallista ilmoittaa lääkkeellistä käyttötarkoitusta. Ravintolisiä valvovat elintarvikeviranomaiset.